Αγαπητέ-ή επισκέπτη σε καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας και σ'ευχαριστούμε για την "επίσκεψη"...

 

Φωτογραφίες από το χωριό

 

Εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Βασιλατίκων είναι ο:

Βλαχοπούλος Ιωάννης του Στεφάνου

 

Τελευταία νέα

 

 

 

 

 

 

Επιχειρήσεις-Χορηγοί

Χρήσιμα

 

 

Καλώς ορίσατε..στο χωριό μας...

Καλώς ορίσατε στο μικρότερο χωριό του Δήμου Κορισσίων τα Βασιλάτικα , μικρό αλλά με μεγάλη ιστορία ,υπήρξε επί σειρά ετών κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής , το σύνηθες φαινόμενο όμως της εποχής ,η αστυφιλία, επηρέασε και το χωριό μας, με αποτέλεσμα σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι του να έχουν μειωθεί αρκετά. Τα Βασιλάτικα είναι από τα πιο μικρά χωριά της Κέρκυρας ,με διακόσιους περίπου κατοίκους άλλα και ένα από τα πιο δραστήρια χωριά του Δήμου Κορισσίων τόσο στον Πολιτιστικό όσο και στον Αθλητικό τομέα.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Βασιλατίκων βρίσκεται στα Βόρεια του Δήμου Κορισσίων ,χτισμένο πάνω στο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον  ενός λοφίσκου. Οι καταπράσινοι λόφοι, γεμάτοι με τις γέρικες ελιές και τα γέρικα κυπαρίσσια, δημιουργούν ένα εκπληκτικό περιβάλλον. Απέχει δύο χιλιόμετρα από το Δημαρχείο και είκοσι επτά από την πόλη της Κέρκυρας , επίσης βρίσκεται κοντά σε δύο ωραίες παραλίες της Μπούκαρης σε απόσταση διακοσίων μέτρων και του Πετριτή σε απόσταση πεντακοσίων . Ήρεμη θάλασσα, πεντακάθαρα νερά και γραφικά ταβερνάκια συνθέτουν την εικόνα των παραλιών. 

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός για το καλοκαίρι (ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων, ξενοδοχοϋπάλληλοι στα μεγάλα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής κλπ) και η ελαιοκαλλιέργεια τον χειμώνα. Στο χωριό μου δεν υπάρχουν καφενεία. Παλιά υπήρχαν τρία καφενεία στο χωριό τα οποία σήμερα είναι κλειστά. Παρόλα αυτά όμως στο χωριό δεν λείπουν χώροι συνεύρεσης των κατοίκων, τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες. Ο Πολιτιστικός σύλλογος Βασιλατίκων μετέτρεψε το παλιό Δημοτικό σχολείο σε αίθουσα συνεύρεσης των κατοίκων, με δορυφορική τηλεόραση ,τραπεζοκαθίσματα, μπαρ, πινγκ πονγκ, χαρτιά, βιβλιοθήκη, αρχείο κλπ.

Το παλιό κοινοτικό Γραφείο το οποίο αποτελεί την έδρα του Τοπικού Συμβουλίου χρησιμοποιείται σήμερα και για ιατρείο. Από το 1982 υπάρχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλατίκων που δίνει ζωή στο χωριό και όχι μόνο με της εκδηλώσεις του. Το 2002 ιδρύθηκε το χορευτικό συγκρότημα για την διάδοση και παρουσίαση των Κερκυραϊκών χορών με συμμετοχές σε εκδηλώσεις και πανελλήνια φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.  Επίσης διαθέτει γήπεδο 5χ5 και ομάδα ποδοσφαίρου .   
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η επικρατέστερη όμως άποψη και καταγεγραμμένη στα ιστορικά αρχεία της Κέρκυρας είναι η ακόλουθη:
Το 1439 συνήλθε στην Φλωρεντία η τελευταία σύνοδος για την ένωση των δύο εκκλησιών.
Στην σύνοδο αυτή την ανατολική εκκλησία εκπροσωπούσε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Παλαιολόγος. Μαζί με τον αυτοκράτορα ήταν ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Ιωσήφ οι εκπρόσωποι των πατριαρχείων της Ανατολής μητροπολίτες Εφέσου Μάρκος ο Ευγενικός, Ηρακλείας Αντώνιος και Σάρδεων Διονύσιος. Επίσης ο Νίκαιας Βησσαρίων, ο μητροπολίτης Ρωσίας Ισίδωρος, ο Μονεμβασιάς Δωρόθεος και πολλοί μοναχοί και ιερομόναχοι. Επίσης ο αδελφός του αυτοκράτορα Δημήτριος. Εκείνη την εποχή η Κέρκυρα ήταν υπό Ενετική κατοχή. Την κεντρική διοίκηση την ασκούσε ο Βάιλος με έδρα την Κέρκυρα και την διοίκηση στην επαρχία οι ευγενείς, που είχαν τον Ιταλικό τίτλο του "ΚΟΝΤΕ". Μια αποκεντρωμένη επαρχιακή διοίκηση ήταν και αυτή του χωριού με προσαρτημένες και άλλες περιοχές. Το 1439 διοικητής αυτής της επαρχίας ήταν ο ευγενής Βενετός, ο γνωστός με το όνομα ΚΟΝΤΕ ΛΙΒΙΟΣ, ο οποίος είχε έδρα το σημερινό χωριό Βασιλάτικα. Ακόμη σήμερα σώζονται ερείπια από τις επαύλεις του, που είχαν την ιταλική ονομασία ΚΟΥΡΤΗ.
Η αντιπροσωπεία, λοιπόν της Βυζαντινής αυτοκρατορίας άρχισε το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στην Οικουμενική Σύνοδο της Φλωρεντίας. Με την σημερινή κλασσική διαδρομή. Έφτασε οδικώς στην Ηγουμενίτσα και από εκεί πέρασε με πλοιάριο απέναντι στην Κέρκυρα.
Τα ποιο κοντινά λιμάνια ήταν αυτά της Μπούκαρης και του Πετριτή, έδρα του πανίσχυρου Ενετού έπαρχου ΚΟΝΤΕ ΛΙΒΙΟΥ. Ο Κόντε τους φιλοξένησε, δεν γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα στις επαύλεις του και φρόντισε για την επικοινωνία τους με τον Βάιλο και την μετάβαση τους στην απέναντι Ιταλία.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, υποτακτικοί του ΚΟΝΤΕ και με έντονο το Ελληνικό και Χριστιανικό τους συναίσθημα, βλέποντας τον Βασιλιά του Βυζαντίου και το Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να διανυκτερεύουν στο ασήμαντο και χωρίς όνομα χωριό τους, έδωσαν στο χωριό το όνομα Βασιλάτικα, τιμώντας τον Βασιλιά Παλαιολόγο που πέρασε από το χωριό τους. Αυτή την ονομασία δέχθηκε και ο Ενετός διοικητής ΚΟΝΤΕ ΛΙΒΙΟΣ.
Ακόμη σήμερα ο επισκέπτης θα παρατηρήσει έντονη την Ενετική παρουσία στο χωριό.
Η παλιά βάση του καμπαναριού ,που είναι φτιαγμένη με ΤΟΥΦΟΥΣ, έχει σαν έμβλημα της το σύμβολο της Ενετικής αυτοκρατορίας το ΛΙΟΝΤΑΡΙ. Και σε διάφορα σημεία της περιοχής θα αντικρύσει τα ερείπια των επαύλεων του Ενετού έπαρχου.......